6 filme romanesti pe care trebuie sa le vezi
Cinematografia romaneasca, desi nu este la fel de populara la nivel international ca cea din alte tari, se mandreste cu o sumedenie de filme interesante care merita vazute. In ultimii 20 de ani, un nou val de cineasti si-a lasat amprenta asupra peisajului cinematografic romanesc si ne-a incantat cu pelicule memorabile. Iata care sunt sase dintre cele mai interesante filme romanesti pe care trebuie sa le vezi.
Eu cand vreau sa fluier, fluier (2010)
Siviu (George Pistereanu) este un tanar condamnat la patru ani de inchisoare pentru furt. Cu cateva zile inainte sa fie eliberat el afla ca fratele sau mai mic urmeaza sa fie luat de mama lor in Italia unde aceasta traieste. Acesta incearca a impiedice acest lucru in timp ce ajunge sa se indragosteasca de Ana (Ada Condeescu), o tanara studenta la Psihologie. Pelicula regizata de Florin Serban a primit Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin.
Politist, adjectiv (2009)
Unul dintre cele mai populare filme ale lui Corneliu Proumboiu, Politist, adjectiv spune povestea dramatica a lui Cristi (Dragos Bucur), un politist care, in timp ce urmareste un tanar pe care il banuieste de trafic de droguri, ajunge sa se indoiasca de corectitudinea legilor din Romania. Pelicula a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes.
California Dreamin’ – Nesfarsit (2007)
Considerat unul dintre cele mai bune filme romanesti, California Dreamin’ – Nesfarsit, in regia lui Cristian Nemescu, este realizat dupa o poveste adevarata. Doiaru (Razvan Vasilescu), un sef de statie CFR dintr-un sat uitat de lume, opreste un tren care transporta echipament militar al NATO ce se deplasa spre Serbia in timpul Razboiului din Kosovo. Cum transportul nu are actele necesare, seful de statie tine in loc trenul plin cu soldati americani si romani. Din distributia acestui film fac parte si Armand Assante si Maria Dinulescu.
A fost sau n-a fost? (2006)
A fost sau n-a fost? este o comedie satirica realizata tot de Corneliu Porumboiu care dezbate tema comunismului si a evenimentelor din timpul Revolutiei din ’89. Virgil Jderescu (Teodor Corban), patronul unui post tv local dintr-un mic oras de langa Bucuresti, dezbate aceste subiecte, la 16 ani de la caderea regimului comunist, impreuna cu un batran pensionar si un profesor de istorie. Cei trei incearca sa stabileasca daca intr-adevar a fost sau nu revolutie la Timisoara si Bucuresti.
Moartea domnului Lazarescu (2005)
Si filmul Moartea domnului Lazareascu, in regia lui Cristi Puiu, este bazat pe un caz real. Pelicula spune povestea lui Dante Remus Lazarescu, un pensionar de 62 de ani, care se imbolnaveste in acceasi seara in care are loc un grav accident rutier. Astfel, batranul ajunge sa fie plimbat de la un spital la altul fara a primi ingrijiri medicale la timp. Moartea domnului Lazarescu a primit premiul Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes.
Pozitia copilului (2013)
Pozitia copilului spune povestea lui Barbu (Bogdan Dumitrache), care intr-o seara de primavara foarte rece loveste cu masina un copil care moare la scurt timp. Acum este de datoria mamei sale Cornelia (Luminita Gheorghiu), o arhitecta din inalta societate, sa-si apere copilul de inchisoare. Pelicula regizata de Calin Peter Netzer a fost distins cu o multime de premii, inclusiv cu Ursul de aur la Festivalul International de Film de la Berlin.
Tu ce alte filme romanesti ai adauga pe lista noastra?