LIVE la National FM:
CARLA'S DREAMS-IMPERFECT
Cele mai bune filme romanesti inspirate din carti

Atunci cand citim se petrece un fenomen aproape magic: imaginatia noastra lucreaza fervent si pune in scena ca un film ceea ce citim. Ca sa vezi si tu cum si-au imaginat unii dintre cei mai buni regizori povestile scrise de autori romani, iata cele mai bune filme romanesti inspirate din carti:

 
 

O scrisoare pierduta (1982)

Una dintre cele mai amuzante povesti din lectura obligatorie din liceu, O scrisoare pierduta e o schita ce va ramane mereu reprezentativa literaturii romanesti. Aceasta a fost interpretata atat ca piesa de teatru, cat si ca film cu deosebita gratie. In regia lui Liviu Ciulei pelicula cu Dem Radulescu, Victor RebengiucMircea Diaconu, Stefan Banica s-a difuzat in Romania abia in anul 1997.

Ultima noapte de dragoste (1980)

Un film in regia lui Sergiu Nicolaescu, Ultima noapte de dragoste este o adaptare frumoasa dupa opera lui Camil Petrescu. De ajutor elevilor de liceu de pretutindeni, pelicula cu Vladimir Gaitan, Joanna Pacuła, Sergiu Nicolaescu si Sebastian Papaiani este alcatuita din doua parti separate: partea I-a (Ultima noapte de dragoste) are 47 de minute, iar partea a II-a (intitulată Intiia noapte de razboi) 53 de minute.

Fratii Jderi (1974)

In regia lui Mircea Dragan, Fratii Jderi este un film istoric romanesc realizat dupa Ucenicia lui Ionut (1935), primul volum al trilogiei istorice Frații Jderi de Mihail Sadoveanu. Aflat pe locul 20 in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile, pelicula are o dstributie excelenta cu actori de exceptie, ca Gheorghe Cozorici, Sebastian Papaiani, George Calboreanu, Toma Dimitriu, Geo Barton, Sandina Stan, Iurie Darie, Emanoil Petrut si Florin Piersic.

Padurea spanzuratilor (1964)

Ecranizarea in regia lui Liviu Ciulei a romanului lui Liviu Rebreanu este una deosebita, fapt ce nu il spunem doar noi, ci si Festivalul de film de la Cannes, care a acordat in 1966 peliculei premiul pentru categoria Premiere Ouevre.

Orient Express (2004)

Filmul cu Sergiu Nicolaescu, Maia Morgenstern, Imola Kezdi, Dan Bittman, Gheorghe Dinica, Valentin Teodosiu, Ioana Moldovan si Vlad Zamfirescu este inspirat din textul romanului Printul scris de Tudor Teodorescu-Braniste. Incadrat atat in genul drama, cat si romantic, Orient Express trebuie sa se afle pe lista ta de filme de vizionat.

Neamul Soimarestilor (1965)

Film istoric romanesc compus din doua parti, filmul in regia lui Mircea Dragan are un scenariu inspirat din textul romanului istoric cu acelasi nume al lui Mihail Sadoveanu. Rolurile principale au fost interpretate de actorii George Calboreanu, Stefan Ciubotarasu, Colea Rautu, Dina Cocea, Vasile Boghita, Amza Pellea si Ion Besoiu, fapt ce a contribuit la succesul filmului. Neamul Soimarestilor se situeaza pe locul 5 in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile.

Care film din lista noastra e preferatul tau?

Recomanda prietenilor tai


VREMEA AZI

Vremea azi
 • Bucuresti25 oC
 • Cluj-Napoca24 oC
 • Timisoara27 oC
 • Constanta18 oC
 • Iasi23 oC
 • Oradea26 oC
 • Brasov23 oC
 • Galati21 oC
vezi prognoza inteaga

CURS VALUTAR

CURSUL PENTRU 19.07.2024

 • 1 EUR4.7627 Lei
 • 100 HUF1.4561 Lei
 • 1 GBP5.4233 Lei
 • 1 USD4.2726 Lei
 • 1 CHF4.2298 Lei
vezi cursul valutar

Fii la curent cu ultimele noutăți, urmărește-ne pe Facebook

nationalfm.ro foloseste COOKIES. Navigand in continuare, va exprimati acordul pentru folosirea acestora. Afla detalii >
National FM
Apasa "Like"
daca vrei sa urmaresti National FM pe Facebook